A Random Image
Szabadtéri égetés
2015-03-13 01:15:56   ·   írta: Balogh Anett

HIRDETMÉNY


A szabadtéri égetésről


Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy 2015.március 5-i hatálybalépéssel az 5/2014.(XII.5.)BM rendelettel elfogadták az Országos Tűzvédelmi Szabályzatot. Főszabály szerint tilos szabadtéren égetni.

Belterületen csak abban az esetben lehet növényi hulladékot égetni, ha azt önkor- mányzati rendelet megengedi, ekkor is csak a rendeletben meghatározott időpontokban és feltételek mellett lehet.
Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy Lövő településen a helyi környezet védelméről,a közterületek és ingatlanok rendjéről szóló a 2/2006.(II.15.)önkormányzati rendelet rendelkezik az avar és kerti hulladék égetéséről az alábbi szabályokkal:
Kiszárított kerti hulladékot csak olyan helyen és területen szabad égetni, ahol az égetés személyi biztonságot nem veszélyeztet,vagyoni és környezeti kárt nem okoz. Az égetendőkerti hulladék nem tartalmazhat más,kommunális,illetve ipari hulladékot (pl. PVC,veszélyeshulladék)
Égetni a szomszédos telken lévő épületektől 10 m, saját telken lévő épülettől 5 m távolságban belül nem szabad. Égetni csak szélcsendes időben szabad, a keletkező hő és füst környezetében lévő növényeket, fákat,bokrokat nem károsíthatja,és nem jelenthet veszélyt azemberi tartózkodásra szolgáló épületekben,helyiségekben tartózkodókra,de ugyanúgy nem jelenthet veszélyt  az állatok tartására szolgáló helyiségekre sem.
Az égetést csak 18 éven felüli, cselekvőképes személy végezheti! Avart és kerti hulladékot magánszemélyek csak a saját telkükön égethetnek. Közterületen égetni tilos !A tűz őrzéséről, veszély esetén annak eloltásáról az égetést végző köteles gondoskodni.A parázslást –vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal – meg kell szüntetni.A kerti hulladék égetése március 1-től május 1-ig, illetve szeptember 1-től december 1-ig végezhető hétfőtől szombatig. Az égetést az esti talajközeli inverzió (levegőréteg hőmérsékleti változás )miatt 8.00.és 18.00 óra között lehet végezni,szélcsendes időben.Ünnepnapokon és vasárnap égetni tilos! Folyó és állóvízek partján kerti hulladék tárolása és égetése, valamint az avar és kerti hulladék vízbe szórása tilos !
Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy továbbra is megengedett a kerti grillezés és a tűzön történő sütés-főzés a tűz állandó felügyelete mellett.
Felhívjuk a lakosság szíves figyelmét, hogy szabadtéren égetni csak ezen szabályok betartása mellett szabad,de tűzgyújtást be kell jelenteni a Soproni Katasztróvédelmi Kirendeltségnél a 99/510-672-es telefonszámon.
Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy előzetesen engedélyeztetni kell a tűzvédelmi hatósággal(Soproni Kat. véd. Kir.)a külterületen lévő,lábon álló növényzet,tarló,illetve növény-termesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék szabadtéri égetését. A 3000 Ft illetékbélyeggel ellátott kérelmet az égetést megelőző 10 nappal előtt kell benyújtani. 
 

Lövő, 2015. március 12.                                                                                            

Lukács Antalné
jegyző       

Hozzászólások (csak regisztált tagok szólhatnak hozzá a hírhez):
Bejelentkezés
Felhasználói név
Jelszó

<<  2020. február   >>
H K Sz Cs P Sz V

1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29
Hírlevél
Név
Email cím

Támogatott böngészôk: